Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att minska dina kostnader i samband med att du ska Flytta göteborg och anlitar flyttfirma. Ett mycket smart, enkelt och självklart alternativ är att ta hjälp av RUT-avdraget, som är en skattereducering framtagen av Skatteverket. Med hjälp av RUT-avdraget kan du dock minska kostnaderna med hela 50 % och på så sätt få flytten mycket billigare.

RUT-avdrag är något som endast kan användas av privatpersoner. Det, i sin tur, innebär att du måste anlita flyttfirma för privat bruk om du vill kunna reducera din faktura. Privat bruk innebär t.ex. att du ska flytta från ett hus till ett annat, att du har sålt din bostad och ska flytta till en ny lägenhet eller att du vill ha hjälp med transport från din villa till magasinering och förråd. Du kan inte använda dig av RUT-avdraget som fastighetsägare, BRF eller som företagare, t.ex. när företaget ska byta lokaler.

Hur mycket avdrag ger RUT-avdraget?
Med RUT-avdraget har du möjlighet att reducera hela 50 % av den totala arbetskostnaden för din flytt. Observera att det just är arbetskostnaden som det handlar om och inte kostnader för framkörning, bensin eller t.ex. material. Om du köper kartonger och emballage från en flyttfirma kommer du att behöva betala fullt pris på detta. RUT-avdraget kan dock användas för packhjälp, bärhjälp, flyttstädning och transport, samt återvinning och magasinering av ditt bohag.

Stapla flyttlådor

Vem tar hand om ansökan?
För att få nyttja RUT-avdraget krävs en ansökan hos Skatteverket. Du som kund hos en flyttfirma behöver dock inte lägga ner något krut eller energi på att fylla i papper eller kontakta någon myndighet. Det enda som krävs är att du ger ut ditt personnummer till flyttfirman i samband med bokning och därefter sköter de resten. För att RUT-avdraget ska kunna användas krävs också att flyttfirman är registrerad för F-skatt. Ett företag utan F-skatt kan inte erbjuda RUT till sina kunder.

RUT-avdraget – 50 000 kronor om året
Om du aldrig använt dig av RUT-avdrag innan kan det vara svårt att förstå hur det fungerar. Kort och gott kan man säga att alla privatpersoner i Sverige (över 18 år och som betalar skatt) har rätt till 50 000 kronor om året för hushållsnära tjänster. Då är det 50 000 kronor per person som det handlar om och inte per hushåll.

Är ni flera i hushållet som uppfyller kravet för RUT-avdrag har ni således ännu mer pengar att kombinera. Observera att RUT-avdrag och ROT-avdrag går från samma pott. Har du använt upp väldigt mycket avdrag i samband med t.ex. en renovering är sannolikheten stor att du har tagit slut på hela ditt belopp. Är du osäker bör du därför alltid kontrollera med Skatteverket innan du bokar flyttfirma.